Zangvereniging OrphéeValkenburg aan de Geul | Houthem-St. Gerlach

Ere-dirigent: Piet Bours

Piet Bours werd geboren in Valkenburg in 1945. In 1977 deed het bestuur van Orphée een beroep op Piet, die toen al pianobegeleider was van onze vereniging. Zoals hij zelf zei: "Dat leek me wel iets, een eigen beleving, een eigen uitdagen van een profaan muziekgebied". 

Op zeer jonge leeftijd was Piet al bezig met muziek. Vanaf zijn 7e jaar volgde hij pianolessen bij Gustaaf Hertogs. Daarna volgde hij pianolessen bij Guus Bosch, Yvonne Cozijnsen en orgelles bij Jo Wiché. Na de middelbare school volgde hij het conservatorium in Maastricht (1962). 
Vanaf zijn veertiende begeleidde hij het Valkenburgse Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia en het muziekschoolkoor. Vele (kerk)koren en solisten werden daarna in de loop der jaren begeleid door Piet op piano of orgel. Jarenlang werkte hij samen met Wiel Odekerken, als vaste begeleider bij Zangvereniging Eendracht en Mannenkoor Geulklank. Bij het laatstgenoemde koor ontving hij op 19 november 2011 het beeldje "de Geulklanker". 

Als dirigent-organist was hij meer dan 30 jaar in vaste dienst betrokken bij de twee parochies, de kerkkoren en het rouw- en trouwkoor van Valkenburg. 

Tussen 1982 en 1985 had Piet de leiding van het toenmalige 'Klokkenkoor' in Valkenburg. Een bijzonder hoogtepunt noemt hij de uitvoering van Hoffmans Erzählungen van J. Offenbach in de Nieuwe Kerk, met medewerking van o.a. Hubert Delamboye. 

Onder leiding van Piet maakte Orphée vele successen mee; waaronder de drie concoursen in Weert in 1984, 1986 en 1993 waarbij Orphée telkens een eerste prijs met promotie won. Piet was betrokken bij het bestuur, de muziekcommissie, de organisatie van het jaarlijkse Kerstconcert en nog veel meer. 

In 2017 nam Piet, na 40 jaar, afscheid als dirigent en begeleider van ons koor. Vanwege zijn muzikale verdiensten, met name in Valkenburg, werd Piet bij zijn afscheid benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Als ere-dirigent blijft hij verbonden aan ons koor. 

Maak simpel je website Eigen site maken